<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

LinkedIn poszt típusok – leadgeneráló kontra brand posztok

Picture of Damjanovich Nebojsa

Ebben a bejegyzésben két alapvető poszttípust – a leadgeneráló és a márkaépítő (branding) posztokat – mutatunk be annak érdekében, hogy te is megismerd, melyik, mikor és hogyan használható a leghatékonyabban.

 

Miért fontos a megfelelő poszttípus kiválasztása?

 

Elsőként mindig azt a legfontosabb meghatározni, hogy mi a célunk a szöveggel.

  • A leadgeneráló posztokkal egyértelműen átkattintást szeretnénk generálni. Ez lényegében azt jelenti, hogy minél többen látogassák meg a weboldalt, landing page-et, pontosan azért, mert ekkor tudjuk őket leginkább ösztönözni a regisztrációra, illetve további cselekvésre az oldalon.
  • Branding típusú posztoknak más a célja. Ezekkel a céget, terméket vagy szolgáltatást tudjuk népszerűsíteni, építeni a márkaismertséget.

Leadgeneráló posztok

A leadgeneráló posztoknak edukatívnak, érdeklődést felkeltőnek, szórakoztatónak kell lenniük. Ehhez nélkülözhetetlen a célcsoport alapos ismerete, így olyan információval tudunk szolgálni, amely számukra kedvező, felkelti érdeklődésüket, motiválja őket. 

 

Blogbejegyzésekből

 

A leadgenerálással a szakmaiságunkat próbáljuk közvetíteni. A weboldalra rendszeresen készülő blogcikkek már önmagukban jó kiinduló pontnak számítanak. Ebben az esetben a blogcikked osztanod meg, de úgy is felhasználhatod, hogy szétbontod két-három részre, amely ezáltal két-három posztot is jelent.

Abban az esetben, ha más-más célcsoportokat szeretnénk megszólítani ugyanazzal a bejegyzéssel, változtatni kell a poszt szövegén, és a poszthoz csatolt képet is érdemes lecserélni. Perszonalizálni kell az írást annak megfelelően, hogy kihez szólsz éppen, attól függetlenül, hogy a link marad ugyanaz.

 

Egyéb, már kész tartalmak

 

Posztok készítésekor gondolj a már meglévő videókra és egyéb „marketing csalikra” is. Amennyiben a videó öt - tíz perc hosszúságú, szétbonthatod akár négy-öt kisebb részre, ami mind egy-egy gondolatot, hasznos tudnivalót tartalmaz, így ennyi poszt készülhet belőle. 

Ami a marketing csalit illeti, szintén érdemes posztot írni róluk, amiben bemutatod, milyen problémát old meg, milyen pozitív változást érhet el a letöltésével. 

Ha vannak akár kampányhoz kapcsolódó akciós időpontok, határidők, akkor ezeket is érdemes „bedobni” külön posztokban.

 

Egy közelgő esemény promotálása

 

Amennyiben a közeljövőben eseményünk lesz, érdemes erről is minél többet kommunikálni. Miután szeretnénk, hogy az eseményünkre a lehető legtöbben regisztráljanak, tehát leadeket gyűjtünk, javasolt témánként és előadónként szétbontani a kommunikációt, majd ezeket megosztani. Ne felejts el linket is elhelyezni a posztban, ugyanis ebben az esetben is kattintást szeretnénk kiváltani, amit regisztráció követ.

 

Újrahasznosítás

 

Szintén bevált fogás újraposztolni a jól teljesítő posztokat. Amennyiben rendelkezel statisztikai adatokkal, nézd vissza az utolsó hónapok, vagy akár fél év bejegyzéseinek mutatóit. Érdemes lehet még egy “kört futni” azokkal, amelyek sok kattintást, netán regisztrációkat generáltak. Kicsit átfogalmazva, új fotóval ismét jól teljesíthetnek.

 

Hol legyen a link?

 

Amennyiben a poszt (Linkedin esetében akár hosszabb cikk) szempontjából nem fontos a leadgenerálás, hanem “csak” a saját website-unkra szeretnénk kalauzolni a felhasználót, akkor a linket ne a posztba, hanem az első kommentbe helyezzük el. 

Minden más, fentebb leírt esetben, főleg, amikor regisztráció a cél,  kerüljön a posztba a weboldalra mutató link.

 

Branding posztok: a márkaépítés eszközei

A branding típusú posztok más célt szolgálnak, ezáltal másképp is néznek ki. Ebben az esetben a termékünk, szolgáltatásunk, vagy saját magunk népszerűsítése, önmárkánk építése a cél.

 

Milyen tartalmakban érdemes gondolkodni?

 

Közzé tehetünk képeket, összefoglalókat, tanulságokat az eseményeinkről, egy kiállításról, vagy konferenciáról, amin részt vettünk, vagy amit mi magunk tartottunk. Szólhat elnyert díjainkról, olyan magazinokban megjelent cikkekről, amelyben rólunk vagy a cégünkről írnak. Direkt, személyes üzenetet is tartalmazhat saját arcképes fotóval.

Ha szakértőként énmárkát szeretnénk építeni, úgy ezen posztok aranyat érnek. Minél többször jelenik meg olyan poszt rólunk, ahol a saját arcunkat mutatjuk, - például előadás vagy munka közben; kiállításon vagy eseményen, akár videós formában - annál nagyobb aktivitást fogunk elérni. 

Ami nagyon fontos, márkaépítő típusú posztoknál nincs szükség linkre. Plusz grátisz ezen posztok publikálásánál, hogy a LinkedIn is szeretni fog minket, ugyanis (link hiányában) nem visszük el a látogatót a platformról. 

 

A posztok optimális elosztása

 

A hatékony LinkedIn stratégia része a különböző poszttípusok megfelelő arányban történő alkalmazása. Gyakran visszatérő kérdés, milyen arányban posztoljunk. A legtöbb esetben a 70-30%-os arány javasolt: ami azt jelenti, hogy 70% leadgenerálás, 30% brand típusú posztot osszunk meg a profilunkon.

 

Összegzés

 

A LinkedIn posztok hatékony stratégiájának kulcsa a megfelelő poszttípus kiválasztása, amelyek közül a leadgeneráló és a márkaépítő posztok a legfontosabbak. A leadgeneráló posztok célja a felhasználók átkattintásra ösztönzése és regisztrációk gyűjtése, míg a márkaépítő posztok a cég, termék vagy szolgáltatás népszerűsítését szolgálják. Az optimális aránynak (70%-ban leadgeneráló, 30%-ban márkaépítő posztok) és a bemutatott témáknak az alkalmazása segíti a márkaépítést, növeli a leadgenerálást és ötleteket ad a rendszeres tartlomkészítéshez.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!