<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Spamek és a LinkedIn automatizálás

Picture of Damjanovich Nebojsa

Manapság sajnos többször kapunk spam üzenetet, mint valódi, személyes, kapcsolatépítő megkeresést. De mikor is beszélünk spamről a LinkedIn automatizálásban?  

 

LinkedIn spam üzenetei

A spam fogalmát gyakran összekeverik az automatizált üzenetküldéssel, pedig a kettő korántsem ugyanaz. A spamek kéretlen, eladást szolgáló szöveges, nem személyre szabott üzeneteket takarnak, amelyeket nagyobb tömeg számára címeznek a cégek megbízottjai. 

Abból kifolyólag, hogy LinkedInen bárki megkereshet bárkit – a címzetten múlik, hogy elolvassa-e az üzenetet, vagy sem. Nem árt azonban tudni, hogy a beállítások menüpontban egyre többen letiltják a lehetőségét annak, hogy mások felvehessék velük a kapcsolatot.

 

Honnan ismerhető fel a spam üzenet?

  1. Olyan országból keresnek meg minket, ahol senkit nem ismerünk.
  2. Olyan országból keresnek meg minket, ahol vannak már ismerőseink, vagy van bármilyen kapcsolatunk.
  3. Olyat kínálnak, amellyel etikailag azonosulni tudunk.
  4. Olyasmit kínálnak, amire szükségünk lehet, vagy, amivel foglalkozunk, de az üzenet teljesen abszurd/irreleváns ajánlatot takar.
  5. Az üzenetek eladást szolgálnak, de nem személyre szabottak.
  6. Az üzenet magyartalanul van megfogalmazva, esetenként helyesírási hibáktól hemzseg.

 

Hogyan működik a direkt megkeresés?

Ebben az esetben olyan személyeket jelölünk be, akik segíthetnek nekünk, vagy, akiknek mi tudunk segíteni.
Mindez történhet úgy, hogy a LinkedIn keresőjében kulcsszavakra keresünk rá, majd a kapott találati listát szűkítjük a megfelelő szűrőkkel annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább releváns ügyfeleket.
Ilyenkor a potenciális ügyfél profilján érdemes előre feltérképezni a pozícióját, elolvasni a posztjait, esetleg kommentelni hozzájuk; néha ugyanis ennyi is elegendő ahhoz, hogy beinduljon egy kapcsolat.

 

A bemutatkozó szöveg szerepe

A meghívó küldése mellé érdemes olyan bemutatkozást írni, amely kapcsolódik a címzett igényeihez, tehát személyre szabottan kifejti, miben tudunk neki segíteni. Ne felejtsük el, hogy üzenetünk tartalmának 300 karakterbe bele kell férnie.

A címzettünk, szinte biztosan le fogja ellenőrizni, kik vagyunk, hol és mióta dolgozunk, így az alábbi pontokat az üzenetküldést megelőzően ajánlatos rendbe tenni:

  1. a kép alatti bemutatkozó szöveget, 
  2. illetve a LinkedIn profil többi részét is. 

 

Automatizálási szoftver szerepe a LinkedInen

Az automatizálási szoftver LinkedIn-en leginkább a meghívó küldésnél, valamint az azt követő kommunikációban tud segíteni.

Az automatizált üzenetek a spammel ellentétben értékes beszélgetéseket indíthatnak el az ügyfélkörrel, amennyiben megfelelően használjuk azokat. Saját márkaépítésünk érdekében emiatt nélkülözhetetlen, hogy a LinkedInen küldött üzeneteink relevánsak és személyre szabottak legyenek, ezzel elkerülve a spam jellegű megítélést.

 

A LinkedIn Sales Navigator szerepe 

A célzott keresés a LinkedInen Sales Navigator-ral történik. A beépített szoftver lehetővé teszi, hogy be tudjuk azonosítani a számunkra ideális ügyfélprofilokat (ICP-ket), illetve olyan célcsoportokat keressünk, akiknek leginkább segíteni tudunk.

A Sales Navigator-ban elvégzett szűrések és keresések menthetők, valamint listák építhetők belőlük, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a későbbi automatizált kommunikáció során. Itt már kontextusfüggő üzeneteket kell megfogalmaznunk, beleértve a meghívó utáni és a meghívó elfogadását követő üzeneteket is.

 

A LinkedIn korlátozásainak betartása

Amikor kampányokat indítunk, nagyon fontos, hogy betartsuk a LinkedIn napi és heti korlátozásait, ugyanis a platform komolyan veszi a felhasználók védelmét. A korlátok be nem tartása, – különösen, abban az esetben, ha egy ügynökség kezeli az accountokat – kockázatot jelenthet az ügyfelek LinkedIn profiljára nézve. Csak a LinkedIn szabályainak szigorú betartásával van lehetőségünk eredményesen leadeket generálni.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!