<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Reklám és organikus marketingeszközök szerepe a leadgenerálásban

Picture of Damjanovich Nebojsa

Nem kérdés, hogy lehet-e leadeket szerezni reklámokkal. Amit itt fontos mérlegelni, hogy milyen áron. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy az egyes reklámtípusok és organikus marketingeszközök mire alkalmazhatóak, hogyan működnek, illetve alkalmasak-e egyáltalán leadgenerálásra.

 

E-mail marketing

Számtalan korlátozó tényező befolyásolja az email marketing sikerességét; hatással van rá például a személyes adatvédelem (GDPR), illetve az is, hogy nem lehet listákat vásárolni Magyarországon. Ha mégis így teszünk, feltehetően nem érünk el nagy sikereket, hiszen személyes e-mail cím hiányában egyrészt nem egyértelmű ki áll a monitor másik oldalán, másrészt azt sem tudhatjuk, a címzett miképp fog reagálni a megkeresésünkre.

 

Szöveges hirdetés hírlevélben

Egy jó lehetőség az email marketingen belül. Első lépésként térképezzük fel, milyen szereplői vannak az iparágunknak, milyen médiatípusok, illetve portálok aktívak a piacon, valamint, hogy ők használnak-e egyáltalán hírleveleket. Amennyiben igen, több mint valószínű, hogy lehetőségünk van együttműködni velük, eljutni a célcsoportunkhoz, csak az ő hírlevelükön keresztül.

Természetesen az a legjobb megoldás, ha Te magad építed a listádat, saját leadgenerálással is foglalkozol, és ösztönzöd a hírleveledre való feliratkozást valamilyen csalival. Így fokozatosan kiépül egy olyan adatbázisod, amivel nagyszerű eredményeket lehet elérni, és hatékonyan értékesíteni, reklámozni.

 

Listatulajdonosok

Egy másik legális megoldás a listatulajdonosokkal történő kapcsolatfelvétel lehet. Ők azok, akik legális úton – pl. nyereményjátékokon keresztül – gyűjtenek e-mail címeket.
Fontos, hogy már üzletkötés előtt egyeztess velük célcsoportodról, hogy egy számodra már eleve ideális, szűrt listára kapj árajánlatot. Tudnod kell, hogy minden szűrő után felárat kell fizetned.

A listatulajdonosok csak ezt követően határozzák meg a kampány költségét, illetve azt, hogy várnak-e tőled EDM-et (Electronic Direct Mail), vagyis email reklámot, amelyet Neked kell előkészítened HTML-ben.

Ők majd ezt a kapott anyagot helyezik el saját rendszerükben, illetve küldik ki az előre leszűrt listán szereplő személyeknek és cégeknek.

 

Közösségi média marketing

Habár sokan használnak közösségi média marketinget, 80%-uk korántsem megfelelően. A posztok ugyanis legtöbbször reklámszagúak, amelyekre nem szívesen reagálnak a felhasználók.
Egy sikeres bejegyzés legfontosabb ismérvei:

-  segítse a célcsoportot,

-  legyen informatív,

-  edukáljon,

-  néha szórakoztasson is.

A közösségi média marketingnek fontos szerepe van, főleg akkor, ha hirdetéseket is futtatunk. Nagy jól kell meghatározni a célcsoportot, és nem is minden social media platform egyformán hatékony a különböző csoportok esetében.  Magadnak kell feltérképezned, hogy  melyik a legideálisabb az üzleted számára.

Fontos tudnod, a LinkedIn hirdetések meglehetősen drágák. Kattintás után kell majd fizetned, de rengetegszer előfordul, hogy olyan kattint, tehát olyanért fizetsz, aki nem is célcsoportod. A becslések szerint Magyarországon ez a hirdetési forma háromszor drágább, mint a Google hirdetés.

Ugyanez vonatkozik a Google és Facebook hirdetési kampányokra is. Vannak esetek, amelyekben tudnak jó eredményeket produkálni ezek a típusú kampányok, de utána erősen kell szűrni a regisztrációkat, hogy kiderüljön ki lehet a potenciális ügyfél. Fizetni viszont mindenkiért kell, mert kattintás után történik az elszámolás. Profi kampánymenedzserrel vagy külső ügynökséggel szabad belemenni ilyen leadgenerálásba. 

 

Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás köztudott, hogy egy rendkívül hosszadalmas, egyáltalán nem költséghatékony megoldás. Habár leadeket lehet vele gyűjteni, rengeteg időt felemészt, – hónapokig, sőt akár évekig is eldolgozhatsz egy ilyen projekten. A várt eredményeket azonban nem feltétlenül fogja hozni, ugyanis a keresőmotorok folyamatosan változtatják az algoritmusaikat.

 

Display és videóreklámok

A display és videóreklámok egyáltalán nem leadgenerálásra valók, kivéve a remarketing esetében. Nagyobb büdzsék esetében lehet generálni leadeket ezekkel az eszközökkel, de a megtérülés kétséges. Máskülönben ezeket márkaépítésre érdemes használni.

 

Remarketing

Ez egy nagyobb téma, röviden annyit jelent, hogy ha az olvasók a weboldaladra, landing vagy kampányoldaladra érkezve nem regisztrálnak vagy nem vásárolnak – sőt akár elhagyják a felületed, egyedül remarketinggel tudod megtalálni és visszacsábítani őket. Ennek a sikerességi aránya egész jó, 4-5% körül mozog.

 

Szponzoráció

Szponzoráció szintén egy komplex terület, nagyon sokat kell foglalkozni vele ahhoz, hogy valamilyen leadet hozzon, ezért a legtöbben inkább nem is használják.

 

PR és publicitás

Hatalmas előnyt jelenthet, ha lehetőséged adódik olyan bloggerekkel vagy szakportálokkal együtt dolgozni, akik hajlandóak közzétenni a szakcikkedet. Persze, a fizetett PR megjelenésekkel ott jelenik meg a cikked, ahol akarod és ennek is van előnye.

Habár bevételre ebből a forrásból nem számíthatsz, esélyt kaphatsz egy mélylink elhelyezésére a cikkben, amely közvetlenül a weboldaladra irányítja a látogatókat.
Ez különösen hasznos lehet főleg abban az esetben, ha olyan oldalakon jelenik meg a cikk, ahol a potenciális ügyfeleid is gyakran megfordulnak, ugyanis ez jelentősen növelheti az esélyeid, hogy új látogatókat és értékes leadeket szerezz.

 

Marketing csalik szerepe a targetálásban

A reklámozás során elengedhetetlen valamilyen marketing csali bevetése, amely segítheti a feliratkozások ösztönzését, valamint a potenciális ügyfelek bevonzását és kvalifikálást.

A LinkedInen futtatott kampányoknál – függetlenül attól, hogy azok fizetős vagy csupán új kapcsolatok bevonzását segítik elő – elengedhetetlen, hogy megfelelő stratégiával rendelkezz. A kitűzött célok elérése érdekében olyan "csalit" kell bevetned, amely segítségével kiválaszthatod, kik azok a kapcsolatok, akikkel érdemes további interakcióba lépni. A célzás itt is kulcsfontosságú, hiszen itt is fennáll a veszélye, hogy olyan személyek kattintanak hirdetésedre, akik nem tartoznak a célcsoportodba. 

 

Mindent összevetve a reklámmal is lehet leadeket szerezni, de az is előfordulhat, hogy nem éred el a kívánt célt. Elengedhetetlen tehát annak a folytonos mérlegelése, hogy a reklámozással elért eredményeink milyen költségekkel járnak, megéri-e. 

 

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!