<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

LinkedIn leadgenerálási kampány

Picture of Damjanovich Nebojsa

Generáljunk leadeket. Oké, de hol, hogyan, mit csináljak én, és mit várok tőle pontosan? B2B szektorban működő cégek számára az egyik legtöbb lehetőséget kínáló platform a LinkedIn - és ezzel a hol? kérdésre már meg is született a válasz. A user-ek tehát ott vannak, már csak az a feladat, hogy lead legyen belőlük, amire egy kampányt építünk fel. Mutatom, hogyan.

A cél

Amikor LinkedIn leadgenerálási kampányról beszélünk, ahol automatizáljuk a meghívó küldését és az utána következő üzeneteket is, akkor a nagyobb hatékonyság miatt használnunk kell valamilyen csalit vagy lead mágnest, tehát egy cselekvésre ösztönzőt. A legfőbb feladatunk ugyanis ezen a ponton az, hogy kiprovokáljunk az új LinkedIn kapcsolatunkból valamilyen reakciót.

 

Célcsoport kiválasztása

Hogyan kell reagálnia? Nézzük meg a LinkedIn leadgenerálási kampány elemeit, és kiderül, hogy pontosan miről is van szó.

Az első lépés, amikor ilyen kampányokat szervezünk, a célcsoport kiválasztása. Ez a LinkedInben, illetve a Sales Navigatorban történik úgy, hogy azokat a célcsoportokat, akikkel dolgozik a cég, egy kicsit átdolgozzuk, pontosítjuk.

Itt ugyanis konkrétan meg lehet határozni, hogy a célcsoport kikből áll. Valaki buyer personának nevezi őket, de a B2B-ben leggyakrabban pozíciók a personák, amit a Sales Navigátorban könnyen be lehet állítani.

 

Üzenetek

Ezután az üzeneteket kell megfogalmaznunk. Milyen üzeneteket? Mondjuk azt az üzenetet, amit a meghívóval fogunk küldeni. 

Én köszönő üzenetnek hívom, amikor visszaigazol valaki. Ezután következnek azok, amelyekkel próbáljuk meghívni a potenciális ügyfelet a táncra - az az megnézni, hogy reagál-e arra, amivel mi foglalkozunk, érdekli-e a cégünk.

 

A kampány

A kampányt be kell állítani az úgynevezett third-party szoftverekben. Ezek azok a szoftverek, amikkel automatizálni lehet a LinkedIn leadgenerálási kampányokat. Beállítjuk, elindítjuk és történnek dolgok.

Na de mi történik például visszaigazolás után? Általában semmi. Nem reagálunk. Visszaigazolnak, maradnak bent a LinkedInben, ha ezt szinkronizálod CRM-ben, akkor ott is.

Ettől viszont még nem sales-kvalifikált lead, még csak nem is marketing-kvalifikált lead, hanem valaki, aki lehet, hogy impulzívan visszaigazolt téged. Ha szeretnénk beazonosítani azt, hogy kit érdekel a téma, kvalifikálnunk kell. Erre tökéletes eszköz valamilyen csali, lead mágnes vagy ösztönző.

 

Jöhet a csali

Mi lehet a csali? Leginkább olyan értékes információt tartalmazó anyagok, amelyekre a célcsoportnak szüksége van, hasznos és gyors választ ad a problémájára a mindennapi munkája során. Fontos kitétel, hogy regisztrálás után kapja meg “terméket”, hiszen az adataira szükségünk van.
Meg vannak tehát az adatok azoktól, akik a LinkedInen visszaigazoltak, és nem is csak visszaigazolt, hanem egy picit több érdeklődést mutatott, azaz kvalifikálta magát. 

Csali lehet:

  • Letölthető esettanulmány, dokumentum, ami a célcsoportot érdekli, de nem termék vagy szolgáltatás bemutatása!
  • Nagyon gyakran használnak a cégek webináriumi meghívókat csaliként, ami szintén egy jó ösztönző, és jelentkezni fognak rá az érdeklődők az adataik megadásával. 
    Sok embernek azonban nincs ideje azon az adott napon, ezért azoknak, akik nem vettek részt a webináriumon, általában elküldik follow-up e-mailben a felvétel linkjét.
  • Vannak olyan cégek, akik on-demand videókkal dolgoznak. Nem szerveznek webináriumot, hanem felveszik a videót, ami ugyanúgy érdekes, értékes, és néha talán jobb is. Jobb, mert nem kell várni egy konkrét dátumra, amire általában nincs idejük az embereknek. 
  • Szintén jó megoldás egy kutatás készítése, ahol összerakunk ingyenes eszközökkel (akár 15-20-30 kérdést) egy kutatást a célcsoportnak az iparágával kapcsolatban. Ezt, amikor lekészült, elküldjük nekik úgy, hogy visszaigazolnak bennünket. Tehát GDPR szempontjából tökéletesen le vagyunk fedve, és megkapjuk a válaszokat azoktól, akik visszaigazoltak, azaz kvalifikálnak magukat. 
  • Offline esemény is lehet a csali, például egy egy üzleti reggeli a célcsoport számára érdekes résztvevőkkel.

Már látod, hogy mi mindenre kell figyelni és mi lehet csali. Ha ezeket nem használjuk, akkor nem lesz lead, a kampány célja nem valósul meg. Nem fogjuk megtudni, hogy azok, akik visszaigazoltak bennünket a Linkedin-en, mennyire érdeklődnek a téma iránt, illetve el akarják-e kezdeni azt a táncot, ami után már a sales munkája következik.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!