<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

KKV-k és a marketing automatizálás

Picture of Damjanovich Nebojsa

Szükséges-e a KKV-k számára a marketing automatizálás, és ha igen, akkor milyen formában? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszem választ adni.

 

Azt tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van a marketingre, mert marketing nélkül nincs növekedés. Valójában minden cég végez marketing feladatot, azok is, akik értékesítés alapon indultak el a növekedésben. Ott az ügyvezető vagy az értékesítők végezték, és nem foglalkoztattak olyan szakembert, akinek kifejezetten ez lett volna a dolga.  A sales egy ideig tehát hozhat növekedést, de előbb-utóbb szükség van valakire, aki a marketinggel szakszerűen és tervszerűen foglalkozik.

Ha mikrovállalkozásokról beszélünk, akkor nagyon gyakori – és talán ez a normális -, hogy az ügyvezető maga, vagy egy családi vállalkozás esetén, a családon belül foglalkozik valaki a marketinggel. A gond akkor van, ha az ügyvezető idejének 80-90%-át a marketing tevékenységek foglalják le, és nem azt csinálja, amit ügyvezetőként tennie kellene.

 

A mikrovállalkozások problémája

 

Mindenki azt mondja az elején, hogy csak el szeretné indítani a vállalkozást, és kicsit megerősíteni. Úgy gondolják, hogy tetszik nekik a marketing, jók benne, ezért elkezdenek vele foglalkozni. A probléma az, hogy nem tudnak váltani és behozni egy szakembert, akinek átadnák a munkát. Ha mégis csatlakozik egy szakember, akkor viszont jellemzően megpróbálnak mikromenedzselni, mindent ellenőriznek, és valójában továbbra is ők szeretnének a marketinggel foglalkozni.

 

Hogyan működik ma a marketing a KKV cégek esetében?

 

Ami a KKV-kat illeti, kevés a marketinges a kis- és közepes cégekben. A B2B cégek esetén általában egy marketinges foglalkozik mindenféle feladattal, majd amikor annak az egy marketingesnek már nagyon sok feladata van, akkor kezdődik a kiszervezés.

Gyakran speciális marketing feladatok kerülnek kiszervezésre, mint például:

-          Google Ads kampányok kezelése,

-          FB organikus vagy fizetős kampányok kezelése,

-          Netán email marketing, ha a cég nagyon komplex, direkt marketing.

Jellemzően tehát egy ember próbálja koordinálni a feladatokat, aki különböző szoftvereket használ házon belül és kívül. Az együttműködő marketing partnerek is használnak szoftvereket, és ezeket az eszközöket nyilván össze kell hangolni.

A marketing eszközök összehangolásának jelentősége

Azt most már mindenki belátja - akár a mikrovállalkozók, akár a KKV-k -, hogy hatékonyabban és többet kell produkálni.

Sok kutatás azt bizonyítja, hogy a marketingesek, ha használnak is különböző marketing szoftvereket, akkor sem látják át az egészet. Nem tudnak optimalizálni - azaz, igazán kihasználni ezeket a szoftvereket, hogy a maximumot hozzák. Nem tudják úgy tervezni a marketinget, hogy ezeknek a szoftvereknek a számai legyenek az alapja a jövőbeni marketing terveknek.

 

Milyen szoftvereket használnak a KKV-k?

 

A több szoftver, amit említettem, általában az alábbiak meglétét feltételezi:

-          Egy e-mail marketing vagy hírlevél szoftver: MailChimp, MailerLite vagy hasonló.

-          Landing oldal készítő szoftver: kényelmes, gyors és olcsó megoldást jelent, ilyen például az Instapage. Ezért 50-100 dollárt fizetünk havonta, és annyi landing oldalt készítünk, amennyit szeretnénk.

-          Egyéb szoftverek, amelyeket a reklámban, a szerkesztésben és a content marketingben használunk.

Ezeket a szoftvereket néha megpróbáljuk összekötni, mert rájöttünk, hogy egy-egy ilyen szoftver elkezd duplikált adatokat produkálni.

 

Drága megoldás sok szoftvert használni

 

A KKV-k most már rájöttek arra, hogy drága megoldás sok szoftvert használni. Pláne akkor, ha elindul a lista növekedése, és több embert kell elérnünk, nemcsak email marketinggel, hanem egyéb módokon is. Összességében ezeknek a szoftvereknek a használata már elérheti a sok száz dolláros vagy akár több százezer forintos havi szintet, ami azért sok.

A mikrovállalkozók általában maradnak a 2-3 szoftvernél, ezért nehézségekbe ütköznek a kivitelezés során. Sok dolgot nem tudnak megoldani, amiről hallották, hogy lehetséges és jól is működne. Tudják, hogy szükség lenne rá, de a méretük miatt nem engedhetik meg maguknak a több szoftvert, a drágább megoldásokat vagy a magasabb csomagokat.

 

Mennyibe kerül a marketing automatizálás?

 

Ne felejtsük el, hogy a marketing automatizálással úgy kell kalkulálnunk, mint minimum egy plusz munkaerő. Ami az árat illeti, egy profi alkalmazott bérével kell számolnunk. Ez nem egy frissen végzett főiskolás, egyetemista fiatalt jelent, mert ő még semmit nem tud a marketingről, üzletről, neki a legtöbb esetben meg kell mutatni a dolgokat. Itt leginkább egy 3-5 éves tapasztalattal és nagy affinitással rendelkező marketingesről beszélünk, aki képes kitalálni, kivitelezni, használni akár több szoftvert, koordinálni külső cégeket.

Az integrált szoftver használatára általában akkor kerül sor, amikor a sok különböző szoftver használata elkezd korlát lenni, nemcsak pénzben, hanem többféle funkcionalitásban és napi használatban.

 

Milyen előnyökkel jár az integrált szoftver használata?

 

  • Automatizálás 

Ha nézünk olyan marketing-automatizálási szoftvereket, amelyek integrált megoldások - tehát egy szoftver, ami sokféle funkciót tartalmaz -, akkor az első és az egyik legfontosabb az automatizálás.

Az automatizálás nemcsak az email automatizálást jelenti, azaz üzenet sorozatot (auto responder félét), hanem sok funkciónak és folyamatnak az automatizálását is, akár az értékesítésben, akár a marketingben.

További előny, hogy nincs adat duplikáció, hiszen egy szoftvert használunk, és egy adatbázist használ mindegyik modul.
Integrált szoftverek esetében, egyablakos megoldásról beszélünk, ami azt jelenti, hogy több marketing csatornát, több marketing eszközt, egy ablakon keresztül kezelünk:

-          landing oldalt,

-          közösségi média marketinget,

-          automatizálást,

-          blogot,

-          CRM-et (tehát sales eszközök is),

-          chat botot (ha hajlandók vagyunk használni, mert nagyon sok cég nem),

-          online reklám megoldásokat.

 

  • Marketing utóértékelés 

Ha már ennyi marketing eszközt használunk, akkor jó lenne egyféle utóértékelést látni és nem vadászni az adatokat a különböző marketing szoftverekből és az analitikából (pl. Google Analytics és hasonlók), mert nagyon gyorsan azt fogjuk látni, hogy mindegyik mást mutat. Integrált szoftver használata esetében egy az analitika, amit követni kell, és amiben hinni kell.

  • Könnyű integráció 

Utoljára, de nem utolsó sorban, a marketing-automatizálási szoftverek integrációja könnyű. Ez azt jelenti, hogy KKV-k esetében, az ERP vállalatirányítási rendszerrel, illetve a CRM-mel is nagyon könnyű az integrációja. Ez azoknak a KKV-knak fontos, akik rászoktak a vállalatirányítási rendszerekre, vagy netán akik CRM-et használnak. Ők azt szeretnék, hogy bármilyen új marketing megoldást hozunk be, az a tudjon kommunikálni a meglévő rendszerekkel.

 

Összefoglalás

Azok a KKV-k, akik növekedni akarnak, erősíteni az értékesítést és hatékonyabb marketinget szeretnének, azoknak mindenképpen használniuk kell integrált marketing-automatizálási megoldásokat. Tehát összességében egy szoftvert, ami lefed minden marketing csatornát.

A  mikrovállalkozások esetében pedig az a tanácsom, hogy leginkább 2-3 szoftvert használjanak összekötve, mert ez az, ami számukra költséghatékony. Ebben kell megtanulniuk egy-egy szoftvernek a használatát, hogy a maximumot ki tudják hozni.

Tehát mint kiderült, nem az a kérdés, hogy szükséges-e a marketing automatizálás  – szerintem kiderült, hogy szükséges -, csak más formában a KKV-k, és más formában a mikrovállalkozások esetében.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!