<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Közösségi média marketing automatizálása

Picture of Damjanovich Nebojsa

A mai marketing komplex. Egyre több minőségi tartalmat kell produkálni, majd kommunikálni különböző platformokon. Az egyes felületek más-más jellegű szöveget, képet, videót igényelnek, de van, ahol lehet ugyanazt használni, néha-néha viszont még a posztolás gyakorisága is eltér. Ahhoz, hogy ezt úgy tudjuk működtetni, hogy házon belül maradjon a munka, muszáj automatizálni.
Ma a közösségi média marketing automatizálás lesz a téma, ahol szeretnék rámutatni az előbb említett problémákra és a lehetséges megoldásokra.

 

A marketinges feladatai

 

Egy marketingesnek sok feladata lehet. Tervezés, kivitelezés, koordinálás - ha külsősök is részt vesznek a munkában -, és néha akár kreatívokat is kell gyártani, még középcégek esetében is. A nagy cégek esetében több a marketinges, és házon belül sok minden kivitelezhető, de külsős segítséget is igénybe vesznek. A közösségi média marketing nagy munkát jelent a cégeknek akkor is, ha kiszervezik a feladatokat, de ha házon belül kerül kivitelezésre, ezek a projektek sok időt és energiát igényelnek.

Tervezés

Szükségünk lesz egy tervre a posztolás menetéről. A tervbe bele kell építeni, hogy a brandet, a termékeket, a szolgáltatásokat mikor és milyen stílusban fogjuk kommunikálni. Valamint az évközi kampányokat szintén be kell időzíteni a tervbe.

Kivitelezés

Ezután a tervet kivitelezni kell. Ha mi magunk állítjuk össze a szövegeket, választjuk ki a képeket és mindezt házon belül meg tudjuk ezt oldani - tehát van erre ember, aki foglalkozzon vele, sok kép és videó áll rendelkezésre -, akkor nincs gond, ami a tartalmakat illeti. Akkor van probléma, ha ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre és hozzá kell jutnunk valamilyen módon. Erre vannak a képügynökségek, előfizetéssel, ezek a dolgok ma már jóval egyszerűbben működnek. Tehát a kivitelezés is egy hatalmas munka lesz.

Ad hoc posztok készítése

Nem lehet mindent előre időzíteni. Sok mindent nem lehet automatizálni, hogy újra és újra megjelenjenek. Az automatizálást leginkább az ún. "konzerv" anyagokkal lehet megtenni, mint pl. a branddel kapcsolatos posztok. Ha van egy 20-30 branddel kapcsolatos anyagom, akkor az ma és egy év múlva ugyanúgy érvényes, hacsak nem történik valamilyen átpozícionálás a cégben. Tehát a brand típusú posztokat lehet automatizálni, hogy hetente néhányszor jelenjenek meg, így a 20-30 poszt ki fog tartani 2-3 hónapig, majd utána újra posztolásra kerülhetnek. Viszont ott vannak az ad hoc posztolások, amelyeket a legjobb esetben egy-két hétre előre tudunk csak elkészíteni, de mint tudjuk, gyakran megtörténik, hogy az anyagot megkapjuk ma és délután már kint kell, hogy legyen.

Utóértékelés

Ezután meg kell nézni az eredményeket. Ha több platformon dolgoztunk, akkor elég nehéz összeszedni, összehasonlítani az egyes kampányokat. Nyilván a website mögött ott van a Google Analytics - vagy más analitikai rendszer -, ami segít abban, hogy lássuk, honnan jött a forgalom. Azonban a posztolással és az egyes platformokkal kapcsolatos finom eredmények és információk nem lesznek láthatók a Google Analytics-ben.

 

Marketingautomatizálási szoftverek

 

Ahogy már említettem, sok minden automatizálható, így a közösségi média marketingben is többféle szoftver létezik erre.
A nagyok közül a Hubspotban és a SharpSpringben is elérhető ez a funkció, de ott vannak célzottan csak a közösségi médiára való szoftverek, mint a Hootsuite, Edgar vagy Buffer app, amelyek a közösségi média néhány platformját kezelik. Ezek ún. egyablakos rendszerek, ami azt jelenti, hogy egy helyről tudunk dolgozni vele, azaz navigálni, tölteni és előre időzíteni. Így a riportálás is jóval egyszerűbb, mert eleve össze vannak fésülve az adatok, valamint a posztok ismétlése is könnyebben megvalósítható. A Facebookon például nehézkesen működik az újra posztolás, és ezernyi egyéb gond van ezekkel kapcsolatban.

Ezért jobbak a közösségi média marketingautomatizálási szoftverek ilyen jellegű feladatokra. Nem beszélve arról, hogy ezek a típusú szoftverek ma már mobil barátok, így ha bármit változtatni kell, netán elindítani vagy megnézni az eredményeket, akkor ez probléma nélkül megtehető bármilyen típusú mobileszközön.

Árazás

Az árazás szempontjából egyértelműen a marketingautomatizálási szoftverek drágábbak, hiszen annak csak egy modulja az, ami ezzel foglalkozik.

A direkt közösségi médiamarketingre való szoftverek akár ingyenesen vagy 20-30 dollártól használhatók. Az árazás attól függ, hogy mennyi platformot használ valaki, illetve mennyi embernek kell hozzáférnie. Ha két-három vagy több embernek, akkor az árazás valószínű felfelé fog menni, de tipikusan havi 50 és 100 dollár között megoldható az öt vagy akár hét-nyolc platform kezelése, néhány emberrel. És itt teljes szoftvert kapunk, minden benne levő funkcióval.

Ezek a szoftverek aztán integrálhatók más marketing szoftverekkel, némelyikük akár a CRM-mel is. Modern kinézetűek, könnyű használni őket, intuitívak, tehát gyorsan meg lehet tanulni a használatukat. Az időnket így arra fordíthatjuk, hogy kitaláljuk a stratégiát, a taktikát, megírjuk a szövegeket.

A minőségi tartalom jelentősége

Az elején azzal kezdtem, hogy tengernyi információra van szükség és ezzel együtt minőségi tartalomra. Ha csak sok tartalmad van, de az nem minőségi, azaz nem von maga után kattintást, hozzászólást vagy megosztást, akkor egészen biztos, hogy egy-egy platform spamnek fog titulálni, ami probléma lesz. A minőségi tartalom azt jelenti, hogy be tudjuk vonni a látogatókat, legalább egy lájk, de lehetőség szerint valamilyen komplexebb formában.

 

Összefoglalás

A problémára tehát van megoldás, bátornak kell lenni és lépni kell az automatizálás területére. Én ennek most egyetlenegy formáját mutattam be, a közösségi marketing automatizálást. Érdemes tesztelni a rendszereket, kiválasztani egyet, és ha nem is sikerül azzal a rendszerrel továbblépned, hanem egy-két hónap után abbahagyod, az sem probléma. Ezek nem éves szerződések, ki lehet lépni belőle és egy másikban elkezdeni ugyanezt a típusú feladatot.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!