<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valóban nincs marketing automatizálás tartalommarketing nélkül?

Picture of Damjanovich Nebojsa
 

Lehet beszélni marketing automatizálásról ott, ahol a cégnek csak bemutató honlapja van és semmi egyéb? Akinek nincs blogja, nem áll jól a keresőkben, nincs vagy gyenge a közösségi média jelenléte? Nincs hírlevele, YouTube vagy egyéb videó csatornája, nem aktív semmilyen online fórumon, nincsenek online partnerei, nem hirdet online és offline sem?

Ezeknek a cégeknek is van azonban olyan tevékenységük, amiből tartalom készíthető! Lehet, hogy eseményeket szerveznek vagy részt vesznek azokon. Lehet, hogy telefonos lead generálással foglalkoznak, esetleg vannak viszonteladóik, akikkel személyesen, telefonon vagy levélben tartják a kapcsolatot.

Ezekre a cégekre jellemző, hogy erősek salesben, azonban nincs marketing csaptuk, esetleg néhányan az értékesítők közül foglalkoznak a marketinges feladatokkal is.

Illetve vannak olyan cégek, akik pályázati pénzekből fenntartják magukat, így nem látják szükségét a marketingnek.

A marketing automatizáláshoz mindenképp szükség van tartalomra, azaz content marketingre.

Szükséges tehát felépíteni azokat a folyamatokat, amelyek ismertséget, látogatottságot generálnak a honlapon, majd ezt követően, ha nem is megrendeléseket, de regisztrációkat eredményeznek.

 

Milyen tartalommarketing lehetőségei vannak azoknak a cégeknek, ahol kevés a tartalom?

 

A marketinggel foglalkozni kell, legyen az házon belül vagy akár kiszervezve. Nézzük meg, hogy mit lehet kihozni abból, ha például a cég eseményeket szervez, vannak telefonos megkeresései, esetleg viszonteladói.

Ha évente egy vagy két eseményt szervezünk, amire várjuk a végfelhasználókat, illetve az újabb vagy az eddigi viszonteladókat, akkor sok lehetőség adódik arra, hogy írjunk az esemény témájáról. Akár szétbonthatjuk azt további altémákra is.

Hirdetések

Az eseménnyel kapcsolatban el lehet kezdeni hirdetni – akár online is -, hogy minél többen jöjjenek.

Cikkek írása

Ha az eseményhez kapcsolódó cikkeket írunk – akár egy sorozatot – azokat lehet optimalizálni keresőkre. Ha helyesek a beállítások, akkor előre fognak kerülni a keresőkben a website-nak ezen oldalai, mert végre elkezdtünk vele foglalkozni.

Közösségi média marketing

Ha cikkek vannak, akkor van alapanyag, hogy elkezdjük a közösségi média marketinget, azaz a cikkek megosztását.

Vendégcikk írása

Ha megosztásról van szó, akkor beszélhetünk arról is, hogy egy-egy cikket - ami nem cég-, termék-, vagy szolgáltatás, hanem probléma specifikus -, esetleg felkínálunk valamilyen online partnernek, esetleg a médiának, ami a szakmában létezik online vagy offline, mert akkor vendégszerzőként szerepelhet a cég, és ez is erősíti az ismertséget.

Videók készítése

Ha eseményekről beszélünk, akkor lehet készíteni rövid videókat - a teljes eseményről, egy-egy előadásról, a termék vagy szolgáltatás valamilyen bemutatásáról. Rengeteg alkalom és lehetőség van arra, hogy akár mobiltelefonnal elkészítsük ezeket a kis videókat.

Interjúkészítés

Ha netán viszonteladókkal foglalkozunk, és ott lesznek az eseményen - vagy ha nem, máskor is - lehet készíteni velük rövid videó interjúkat egy-egy témával kapcsolatban.

Tartalommarketing lehetőségek telefonos lead generálás esetén

Ha telefonos lead generálással foglalkozunk, akkor a legdirektebb módon vagyunk kapcsolatban a meglévő vagy a potenciális vevőkkel. Ebben az esetben tudjuk a legjobban leírni a potenciális vevőt. A célcsoport, a buyer persona kialakításához és az ehhez kapcsolódó cikkek, reklámok, vagy bármilyen egyéb tartalom írásához szükséges ismerni azt, akinek el szeretnénk adni. Többek közt tehát ezért is jó a telefonos lead generálás.

A telefonos megkeresések során felfedezhetünk esetleges problémákat a termékkel vagy a szolgáltatással kapcsolatban, ami lehet, hogy tévhit. Azonban ezt is fel lehet használni tartalommarketing szempontjából, hiszen fel lehet építeni rá egy cikk-sorozatot vagy akár gyakran ismételt kérdéseket. 

 

Minőségi marketing – házon belül vagy kiszervezve?

 

Rengeteg dolgot felsoroltam azzal kapcsolatban, hogy egy olyan cég, ahol nagyon gyenge, szinte nullával egyenlő a tartalommarketing - vagy egyáltalán a marketing -, mégis mi mindent tud tenni házon belül vagy akár kiszervezve.

Azt szokták mondani, hogy kiszervezve azonnal el tudjuk kezdeni a minőségi marketing tevékenységet. Meg kell keresni a megfelelő céget, akiben bízunk és akinek átadjuk az alap információkat. A megbízott partnercég már a következő hetektől kezdődően úgy tud működni, mint egy marketinges, aki már fél éve a cégnél van.

Mindig nagy zsákbamacska felvenni marketingest, pláne annak a cégnek, aki eddig nem rendelkezett ezzel a pozícióval. Kérdés, hogy mennyire tudják felmérni az adott jelentkező  szakmaiságát, és az sem biztos, hogy már az első hónapokban tud teljesíteni, míg kiszervezett projektek esetében erről nincs szó.

 

Összefoglalás

A cikk elején feltett kérdésre a válasz: igen; azaz valóban nincs marketing automatizálás content marketing nélkül. Ebben az esetben ugyanis nincs mit automatizálni, nincs mit elindítani, hacsak most nem kezdünk el foglalkozni a témával.

Innentől kezdődően lehet szó marketingről, online marketingről, és ha van tartalom, akkor természetesen marketing automatizálásról is.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!