<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ha már kevés a hírlevél szoftver, segíthet a marketing automatizálás?

Picture of Damjanovich Nebojsa

Hogy miért nem irigylem az e-mail marketingeseket? Nézzük meg, hogy ismerős-e a következő helyzet. A marketingünk jól működik, a kampányok többé-kevésbé hozzák az eredményeket, a website úgy teljesít, ahogy kell. A közösségi médiát persze mindig lehet jobban csinálni, de most nem az a téma.

 

A hírlevél küldés kihívásai

 

Tegyük fel, hogy a portálon fel lehet iratkozni például hírlevélre. Ritka az, hogy egy általános e-mailt minden feliratkozónak elküldünk, a jellemző inkább az, hogy szegmentáltan küldjük. A heti vagy akár több kampány adatbázisát manuálisan kell leválogatni és feltölteni a hírlevél szoftverbe, mert az adatok egy belső adatbázisba kerülnek (tegyük fel CRM-be), ami össze van kapcsolva az üzleti folyamatokkal. Eddig a dolog tökéletesen működik.

Az e-mail kommunikáció - amivel az e-mail marketinges foglalkozik - egy hírlevél szoftveren keresztül, tehát egy harmadik szereplőn keresztül történik. Itt persze gondok lesznek a leiratkozások kezelésével, a visszapattanásokkal és a duplikációkkal, mert ezek az adatok hetente feltöltésre kerülnek a hírlevél szoftverbe, majd utána töröljük őket és újakat töltünk fel. Mindezt azért, hogy ne legyen egymillió adat a hírlevél szoftverben, hanem csak azok, amelyekkel foglalkozunk. Ez részben tehát pénzügyi kérdés is, mert egymillió adat a hírlevél szoftverben, az drága lenne.

Így összességében egy hónapban kevesebb címre történik a kiküldés, mint amennyi feliratkozó van, de mindenki megkapja a szegmentált üzeneteket, ritkán az általános hírleveleket is.

A szegmentált üzenetek leginkább olyan cégeknél fordulnak elő, akiknél komplexebb csali van a website-on. Pl. adatokat kell kitölteni, melyről visszaigazolást kapunk; használni kell a kalkulátort, majd az eredményeket személyre szabottan kapjuk meg e-mailben, és ezt követően folytatódik az e-mail kommunikáció. Ezeknek az e-maileknek jóval magasabb a kinyitási és kattintási aránya, mint az általános hírlevelek esetében, hisz ezek az üzleti folyamatokhoz kapcsolódnak.

Említettem, hogy az adatok a website formból kerülnek be a CRM-be vagy belső adatbázisba. Amennyiben ez nincs összekapcsolva a hírlevél szoftverrel, akkor oda manuálisan kell feltölteni az adatokat.  Tehát a CRM-ből le kell válogatni, át kell nézni, és csak ezután, több ellenőrzést követően lehet feltölteni a hírlevél szoftverbe.

 

Milyen problémák lehetnek az adatok importálása során?

 

A duplikációk és visszapattanások akkor fordulnak elő, amikor feltöltünk egy adatbázist, majd egy hét múlva leszedjük és feltöltünk egy újat. Ez esetben, vagy nem tud leiratkozni a felhasználó, vagy leiratkozik, de nem marad adat.  Ha visszapattanás történik, az az egyik héten még látható, a következő héten már nem, tehát teljes a kavarodás a fel és letöltések miatt.

 

Megoldás marketing automatizálás segítségével

 

Adatok továbbítása: az adatok továbbra is a CRM-be kerülnének a website-ról. Ezt a cégek több mint valószínű nem változtatnák meg, mert az üzleti folyamatok fontosak, ezért arra kapcsolódna rá a marketing. A marketingautomatizálási szoftverekkel ez lehetséges is, mert API-n keresztül lehetőség van a teljes oda-vissza összekapcsolásra. Ha valaki leiratkozik, akkor ennek szinkronizálódnia kell a belső adatbázisban vagy CRM-ben. Ha nincs ez a kapcsolat a CRM és a marketing automatizálás között, akkor a leiratkozásokat manuálisan kell elvégezni.

Leválogatás a heti kampányokra: ez marketingautomatizálási szoftverből történne, hisz az van kapcsolatban a CRM-mel, tehát az összes adatot látja ami benne van. Senkitől sem kell kérni, nem kell várni rájuk, nem kell a válogatással foglalkozni. Megszűnne a duplikációk, leiratkozások és visszapattanások problémája, hisz egy rendszerről beszélünk, amiben ott vannak az adatok. Leiratkozások, visszapattanások ettől függetlenül természetesen történhetnek, és foglalkozni kell vele, de duplikáció nem létezne. Ezek azok a problémák, amelyeket megoldana a marketingautomatizálási szoftver.

Megjegyezném, hogy egy hírlevél szoftver esetében néha a százezres vagy nagyobb címlista - nem beszélve egy-két millióról - már drágább hírlevél szoftverben, mint marketingautomatizálási megoldásban. Itt beszélhetünk olyan marketingautomatizálási megoldásokról is, amelyek címlista alapján és / vagy kiküldése alapján kalkulálják a csomagok árát. Természetesen lennének olyanok, amelyek drágábbak, de vannak olyan megoldások, amelyek olcsóbbak, mint a hírlevél szoftverek.

 

A marketingautomatizálási szoftver előnye a hírlevél szoftverrel szemben:

 

- a leválogatást a marketing végezné,

- nem kell szervezni és másra várni,

- nem létezne duplikáció, mint probléma,

- többféle szegmentálást is lehetne csinálni.

A marketingautomatizálási szoftver olyan lehetőségeket rejt, amit hírlevél szoftverrel nem tudunk elvégezni, nem beszélve arról, hogy ezek a szoftverek integrált megoldások, ami azt jelenti, hogy több megoldás van egyben.

A landingek, formok, listák, szegmentálások kezelése mind egy kézben lenne, egy ablakon keresztül megoldható. Ezáltal szakmailag jobb kampányokat, jobb marketinget lehet létrehozni, és néha olcsóbban, mintha a hírlevél szoftvert kapcsolnánk össze a CRM-mel.

Tehát amikor az e-mail marketing kezd komplikált lenni és sok az e-mail cím, érdemes elkezdeni összehasonlítani különböző megoldásokat, így a marketing szoftvereket is.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!