<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dinamikus e-mail tartalom működése

Picture of Damjanovich Nebojsa

Marketing tevékenységünk során gyakran készítünk hírlevelet, amit általában hírlevél szoftver segítségével küldünk ki. Ezeket tudjuk perszonalizálni, szegmentálni, valamint ki tudjuk választani a listát, amire küldeni szeretnénk. Azonban igazából komplexebb dolgokat nem tudunk megvalósítani vele.

 

Az e-mail küldések problémája

Például, ha szeretnénk különböző tárggyal kiküldeni az adott e-mailt, akkor ehhez újabb e-mailt kell gyártani és más tárggyal megnevezve kiküldeni másodszor is ugyanazt a levelet. Ha netán az e-mail egy bizonyos részét, egy blokkot szeretnénk megváltoztatni és azt más-más célcsoportnak különbözőképpen megjeleníteni, akkor szintén további e-maileket kell készíteni. Nem beszélve mondjuk egy sales típusú levél esetén az aláírásról vagy a küldőről, akinek a nevében megy ki az e-mail.

A dinamikus e-mail, mint megoldás

A marketingautomatizálási rendszerek az e-mail marketinget egészen komplexen dolgozzák fel és nyújtanak különböző szolgáltatásokat, funkciókat. Ezeket a funkciókat jól használva tudunk dinamikus emaileket létrehozni és kiküldeni. Egyetlenegy e-mail létrehozásával szinte minden megvalósítható, amit a korábbiakban felsoroltam: a tárgyat, a küldőt, egy vagy akár több részét dinamikussá lehet tenni az e-mailnek. Leginkább a sales területén használjuk ezeket a típusú e-maileket, de hírleveleknél, promócióban is lehetséges.

Hogyan működik a dinamikus e-mail?

Az adatoknak mindenképpen bent kell lenniük a rendszerben, mert másként a dinamizmust nem tudjuk kivitelezni. A marketingautomatizálási szoftverek esetében általában úgy szokott működni, hogy az adatokat bekérjük egy formon keresztül vagy már meglévő adatok esetén importálással betöltjük azokat a rendszerbe. A lényeg, hogy legyenek meg azok az adatok, amelyeket használni szeretnénk.

Ezután elkészítjük az alap (default) e-mailt, amit mindenki látni fog, aki nem esik bele valamelyik általunk meghatározott kritériumba. Ha nem tudjuk, hogy melyik buyer personához tartozik a címzett, akkor ő a default e-mailt fogja kapni. Akkor is ezt látja, ha esetleg nincs vele kapcsolatban meg egy-egy adat, ami alapján dinamikussá tettük az e-mail bizonyos részeit.

Például mondhatjuk, hogy dinamikussá tesszük az egyik képet az ajánlatban és beállítjuk, hogy az csak akkor jelenjen meg, ha budapesti a lead. Azonban ha nekünk nincs meg a városra vonatkozó adat, akkor nem fog megváltozni a kép, hiába van „B” változatunk, az nem lesz megjelenítve. Mindenki csak az „A” (a default) e-mailt látja.

A sales gyakran kéri a marketingtől, hogy küldjön ki egy kampányt az értékesítők nevében a hozzájuk tartozó leadeknek. A saleses ebben az esetben lead owner megnevezéssel szerepel a marketingautomatizálási rendszerben. Ha ő regisztrálva van, azaz szerepel a neve, az e-mail címe, az aláírás fájlja a rendszerben, akkor a következő dolgokat is végre lehet hajtani egyetlen egy e-mail megszerkesztésével:

-          Változtatni az e-mailen belül a szöveges és képes modulokat, ahhoz képest, hogy melyik lead csoportnak mit szeretnénk értékesíteni vagy milyen üzenetet kívánunk átadni;

-          dinamikussá tudjuk tenni a küldőt, hogy az megfeleljen a megfelelő lead ownerhez;

-          dinamikussá tudjuk tenni az aláírást.

Ha egy száz leadet számláló adatbázisról beszélünk, ahol 50%-a a leadeknek az egyik lead ownernél van, a másik 50%-a a másiknál, akkor az e-mailben a küldő személy annak megfelelően változik, hogy ki kapja meg az e-mailt. Tehát ha az „A” leadről beszélünk, akkor az „A” lead ownert fogja kapni küldőként és az aláírásban is. Ha változtattunk valamit az e-mailben, akkor az is meg fog változni.

A dinamikus e-mail jelentősége

Ebből is látszik, hogy a dinamizmus igazán fontos és jelentősen meggyorsítja a munkát. Nem véletlenül hívjuk ezeket marketingautomatizálási rendszereknek. Épp ezért tudják növelni a hatékonyságot és segíteni a marketingeseket, hogy ne kelljen többször elkészíteni a szinte egyforma e-maileket, ahol csak egy bizonyos változó van kicserélve.

A/B tesztelés lehetősége

Azt még nem is említettem, hogy mindezt lehet A/B tesztelni. Az A/B tesztelés az a típusú tesztelés, ahol egyforma e-mailt tesztelek úgy, hogy csak az egyik változót vizsgálom.

Mondjuk az „A” és a „B” e-mailnek csak a tárgy vonalát tesztelem. Ez úgy működik, hogy nem a teljes e-mail listának, hanem csak 10-20 százalékának küldöm, akik egyforma részben kapják meg az „A” és a „B” verziót. Majd amelyik e-mailt a legtöbben megnyitották, az több mint valószínű, hogy jobb tárgy vonallal rendelkezik. Tehát azt a tárgy vonalat fogom használni a fennmaradó 80% listánál. Ez is a dinamizmus része.

Egyébként a tárgy vonalakat is meg lehet változtatni a buyer personától függően vagy bármilyen belső adathoz rendelve, ami még szerepel a rendszerben.

 

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!