Mi a hatékony webinárium titka?

Picture of Damjanovich Nebojsa

Mai bejegyzésünkben a leadgenerálásról, valamint a marketing- és a sales-automatizálásról lesz szó közérthető nyelven. Ma a kedvenc témám következik: arról lesz szó, mi a hatékony webinárium titka. 

 

Először is nézzük, mi a webinárium célja? Leadeket gyűjteni, ritkábban leadeket gondozni, tartalmat gyártani nekik, edukálni őket. Magyarországon inkább az előbbire vannak példák. 

Milyen hosszú legyen a webinárium? Azt mondom, 20-30 perctől egy óráig. A 3-4 órás vagy az egész napos webinárium online konferencia vagy workshop, de ott már szünet is van. Azon is érdemes elgondolkodni, akarunk-e interaktív részt a végére, amikor kérdezni lehet. Sokszor számolnak úgy, hogy 30 perc maga a webinárium, és 30 perc a kérdés-válasz rész. 

 

Reklámozás és szoftverek

A webinárium reklámozására minimum 3-4 hetet kell szánni. Ez kevesebb, mint az offline worskhopok esetében, ahol 6 hét az ajánlatos. Az online részvételre könnyebben mondanak igent az emberek, mert ott nincsenek további események, mint például az offline rendezvényeknél az ebéd. Azt is tapasztalható egyébként, hogy a regisztráltak közül 50-60 százalék jelenik meg az online webináriumon. 

Milyen szoftverekre van szükség egy online webinárium lebonyolításához? Nem mondok konkrét márkákat, csak a legfontosabb pontokra térek ki. Először is regisztrálni kell az érdeklődőket, hogy később legyen hová elküldeni a webinárium linkjét. Kell egy prezentációs megoldás, ahol elő tudunk adni, és ahol lehet online meetingeket tartani. Szükség van egy olyan e-mail-küldő rendszerre is, ahonnan több levelet tudunk kiküldeni. 

 

A leggyakoribb hibák 

A webinárium célja az edukáció, az információátadás, a segítség. Nem termékbemutató! Ha a saját termékünkről, szolgáltatásunkról akarunk beszélni, akkor azt a webinárium végére tegyük, maximum az idő 1/3 vagy ¼ részében. Az igazán hatékony marketingesek azonban ezt nem csinálják. A teljes webináriumot érdeklődők szerzésére szánják. A végére tesznek csalit, újabb webináriumot vagy feliratkozási lehetőséget hírlevélre. Ezek olyan ingyenes dolgok, amikkel kiprovokálják azt a bizonyos „szégyenlős igent”. 

A leadek számára mi szakértők vagyunk, ezért is regisztráltak. Véleményt várnak tőlünk, amire reagálhatnak, így lesz interaktív a rendezvény. A lényeg, hogy megismerjenek minket, szakértőnek tartsanak. Így nem kérdés, kinél fogják a megrendelésüket leadni, ha a mi szolgáltatásunkra lesz szükségük. Ráadásul ez a legtisztább módja annak, hogy legális módon építsünk adatbázist. 

Még egy gyakori hiba: a webinárium résztvevőit ne akarjuk betenni a hírlevél-listába, mert nem arra jelentkeztek! 

 

A tervezés fontossága

Olyan témát kell a webinárium témájának választani, ami segíti a célcsoportot, ezt kell megtámogatni ingyenes és fizetős eszközökkel. Más helyzet, ha a meglévő leadeket gondozzuk, hiszen akkor már van egy – akár több ezres – adatbázisunk. 

Ezzel kapcsolatban is felmerül egy probléma. A címzetteknek csak 20-30 százaléka nyitja ki az e-mailt, és 5 százalék kattint rá, ez pedig azt jelenti, hogy sokat nem értünk el közülük. Indíthatunk fizetős kampányokat, de azt javaslom, hogy csak a remarketing során tegyük, a Google vagy a Facebook esetében. Ki kell exportálni azokat, akik nem kattintottak, és csak őket megszólítani a kampányban. Akkor tudjuk maximalizálni az elérést, ha nekik mutatjuk meg az üzenetet, ami az e-mailben volt. 

Ha leadeket generálunk, akkor is érdemes fizetős reklámot használni például az ingyenes webinárium meghirdetésére. 

Visszatérve a tervezésre, elő kell készíteni a prezentációt, tesztelni kell, minden működik-e, ki kell találni, milyen kérdéseket teszünk fel, és össze kell állítani a letölthető dokumentumokat. 

 

A kivitelezés buktatói 

Van, aki a videót szereti, más a prezentálást kedveli, a harmadik a Prezit használja, és van, aki az összeset vegyíti. Minden megoldás jó, ha az üzenetet megfelelően át tudja adni. Általános szabály, hogy legyünk profik abban az eszközben, amit kiválasztottunk

Tegyünk fel kérdéseket. Ha érdekes, informatív anyagot adtunk át, akkor jönnek a válaszok. Ha biztosra akarunk menni, ki is provokálhatjuk a válaszokat például úgy, hogy beállítunk automatikus kérdéseket, és egykattintásos válaszokat. Megmutathatjuk az eredményeket később, vagy hivatkozhatunk rájuk a follow up e-mailben. 

 

Ezt kell tudni a follow upról

Vannak cégek, amelyek nem adják oda a webináriumról készült videófelvételt, de szerintem ezt mindenkinek el kell küldeni. Megtörténhet, hogy valaki, aki regisztrált, azért nem tudott eljönni, mert sürgős feladatot kapott az irodában, vagy mert beteg a gyerek. Nekik is el kell küldeni a webinárium linkjét, persze a kommunikációban el kell választani őket azoktól, akik jelen voltak. 

Elkezdhetjük üzenetsorozatokban ajánlani a következő webináriumot, vagy a viselkedési adatok és a lead scoring alapján akár azonnal is elkezdhetjük az értékesítést. 

Ha megtartottuk a prezentációt, van videó, vagy legalább hanganyag, amiből e-bookot lehet készíteni, vagy cikket lehet írni például a prezentáció címei alapján. Egy eseményt érdemes minél többféleképpen felhasználni. 

 

Összefoglalva: a webinárium nagyon jó eszköz a leadgenerálásra és a leadgondozásra, de csak ha jól csináljuk. Ez azt jelenti, hogy valóban hasznos, informatív tudást adunk át, és nem termékbemutatót tartunk.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!