<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lead generáló felmérés

Picture of Damjanovich Nebojsa

Mai bejegyzésünk témája a lead generáló felmérés, melyből megtudhatod, miért van rá szükség, valamint azt, hogy hogyan és milyen eszközökkel lehet jól kivitelezni.

 

Miért van szükség a lead generáló felmérésre?

Tudjuk, hogy a sales-esek és a marketingesek is mindenféle forrásokat használnak egy új lista építésére, illetve utána azokat a leadeket el is kell érni valami módon, mint pl. hírlevél, cold-call vagy egyéb formában.

A következőkben egy legális, egyszerű eszközt, egy taktikát fogok bemutatni, ami leginkább új lista létrehozására vonatkozik, tehát akiket eddig még nem kerestünk. Fontos, hogy aki a listára felkerül, az önkéntesen regisztráljon azért, hogy később meg tudjuk keresni őt email-ben.

Még egyszer tehát: a lead generáló felmérés új lista építésére tökéletes, de természetesen meglévő leadek gondozására is lehet használni, amikor szeretnénk megtudni a véleményüket különböző kérdésekkel kapcsolatban. A lényeg az, hogy a célcsoport számára érdekes témáról szóljon, mert akkor fognak részt venni a kitöltésében.

 

Mi számít érdekes témának?

Vegyünk példának egy vírusirtó céget. Ők a szoftverükről elindíthatnak egy felmérést „Vírusirtók használata a kkv szektorban” címmel, majd az új leadeknek kiküldenek ezzel kapcsolatban email-ben egy ismertetőt, és megkérik őket, hogy válaszoljanak a kutatásban lévő kérdésekre.

Olyan kérdéseket tehetnek fel, mint például:

-          Mi a helyzet a kkv szektorban ezzel kapcsolatban?

-          Mennyire elégedettek a felhasználók?

-          Árérzékenyek-e ebben a témában?

-          Fontos, hogy legyen magyar nyelvű support vagy sem?

-          Azt kapta-e a gyártótól, amit ígértek a reklámokban? Tehát változott-e valami az évek használata során, amióta először előfizettek?

Minden kérdést fel lehet tenni, ami ezzel kapcsolatos. Több, mint valószínű, hogy érdekelni fogja ezt a célcsoportot, mert szeretnék látni egyrészt azt, hogy milyen kérdések vannak (és ez egy teszt számukra, hogy odafigyeltek-e mindenre a megrendeléstől kezdve az üzemeltetésen át), másrészt biztosan érdekelni fogja a közönséget az is, hogy mások mit válaszoltak erre.

 

A felmérés eredményeinek megosztása a kitöltőkkel

A felmérést követően készítsünk egy kis riportot vagy tanulmányt, amit elküldünk azoknak, akik részt vettek a felmérésben. Ez a legnagyobb ösztönző arra, hogy egyáltalán kitöltsék a felmérést, és örülni fognak, hogy megkapják az eredményeket.

Pár évvel ezelőtt mi magunk is készítettünk egy ilyen felmérést, 5 európai országban, a marketingautomatizálással kapcsolatban. Teljesen új listát kerestünk meg, csak angol nyelven folyt a kutatás, tehát valószínűleg, akik nem, vagy kevésbé beszélnek angolul, nem kattintottak a linkre. Akik beszélnek angolul és kattintottak, azoktól az alábbiakat kérdeztük:

-          Használnak-e valamilyen marketingautomatizálási szoftvert?

-          Mekkora a cégméret?

-          Van-e CRM házon belül vagy sem?

-          A CRM össze van-e kapcsolva a marketingautomatizálással?

-          Az ár érzékenység témája mennyire fontos a marketing és a sales stratégiában?

Olyan kérdéseket tettünk fel, amelyek érdekelték a célcsoportunkat és megígértük, hogy az eredményeket megosztjuk velük a felmérés végén. Ennek következtében sokan kitöltötték a kérdőívet, és rengeteg köszönő e-mail-t kaptunk az eredmények megosztását követően. Mindemellett néhány konkrét érdeklődés is érkezett, anélkül, hogy mi kerestük volna őket sales üzenettel.

 

Mire van szükség a felmérés kivitelezéséhez?

Ami a kivitelezést illeti, nem kell drága megoldásokban gondolkodni. Számos ingyenes szoftver áll rendelkezésünkre. A felmérés kérdéseinek kezelésére és feldolgozására tökéletes a Google form, amely grafikonos megoldást is ad a végén.

 

Mire figyeljünk a felmérés kérdéseinek meghatározásakor?

Amennyiben van rá lehetőség, a kérdéseket ellenőriztessük egy kutató céggel vagy személlyel, akinek van ilyen jellegű tapasztalata. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan teszünk fel egy kérdést, vagy hogyan határozzuk meg a válaszokat, hiszen semmit nem akarjuk a szájába adni annak, aki kitölti a kérdőívet. Ténylegesen az ő véleményét szeretnénk megtudni.  

15-20 kérdés elegendő, mert a válaszokból összesített eredményből grafikonokat kell készítenünk. A grafikonokat egyébként a Google is fel fogja kínálni, mivel a Google form az eredményeket táblázatos formában mutatja, ebből pedig könnyen el tud bármilyen grafikont készíteni.

A kész grafikon alatt pár mondatos magyarázatra van szükség, ami nem lesz nehéz, hiszen a piacunkon mi vagyunk a szakértők. Utána az egészet elmentjük pdf-ben, esetleg ha van valaki aki design-nal folgalkozik, akkor érdemes látványosabb formába önteni az eredményeket.

 

Az elérhetőségek megosztása

Érdemes feltüntetni az elérhetőségeinket (telefonszám, e-mail cím, link) a riportban, ami a megfelelő oldalra vezet a weboldalunkon. Így azok, akik szeretnék felvenni velünk a kapcsolatot - nem csak a felmérés szempontjából, hanem szeretnének beszélni valakivel tőlünk -, akkor legyen ott valamilyen elérhetőség, CTA (call to action).

 

Még egyszer összefoglalva, hogy mire lesz szükség:

-          A felmérésre felhívó e-mail, amiben elmagyarázzuk, hogy miről van szó, miről fog szólni a felmérés, miért jó annak, aki kitölti, mit kínálunk cserébe;

-          Google form, melyben rendkívül egyszerű összerakni a kérdéseket és a potenciális válaszokat.

-          Grafikus, aki a designért felel és elmenti a megfelelő formátumban (pl. pdf-ben).

-          Follow up e-mail: az első e-mail-ben, amiben a felmérésre felhívó linket kiküldtük, érdemes megjegyezni, hogy 2-3 hét múlva jelentkezünk a felmérés eredményeivel, amit e-mail-ben fogunk elküldeni a kitöltőknek.

Jótanács: a felmérés eredményét ne csatolmányként küldjük, hanem linkként. A csatolmány letöltését nem tudjuk mérni semmilyen marketing szoftverrel, a linkre való kattintást viszont igen. Az is előfordulhat, hogy közepes és nagy cégek esetében az ismeretlen e-mail-címekről érkező csatolmány nem is fog átmenni különböző szűrökön.

 

Hogyan használjuk fel a lead generáló felmérés eredményeit a PR-ben?

A felmérés eredményeit a PR-ben is kihasználhatjuk. Egész egyszerűen egy sajtóközleményt kell írni, és a linkkel együtt elküldeni a megfelelő médiának. Írjuk meg, hogy miről szólt a felmérés, milyen eredmények születtek.

Érdemes egy figyelemfelkeltő részeredményt azonnal a közleménybe írni, akár a címébe is, hogy amikor elküldjük, akkor ezzel találkozzanak először. Adjuk meg a linket, ahonnan le tudják tölteni a teljes tanulmányt, és az elérhetőségeinket, amennyiben felmerülő kérdéseik lennének.

 

Összegzés: a felmérés témája mindenképpen olyasmi legyen, ami a célcsoportunkat érinti, akár napi szinten, és nekünk van rá megoldásunk. Ha ezt el tudjuk érni, akkor minden más technikai kérdés.  

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!