<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lead generálás telemarketinggel

Picture of Damjanovich Nebojsa

A lead generálásra számos technika létezik, közülük az egyik a telemarketing. Ha van egy céges címlistánk és szeretnénk konkrét pozíciókat megkeresni vagy további eléréseket megszerezni, akkor ezt a telemarketinggel lehetséges megtenni.

Ki végezze a telemarketing megkereséseket?

 

El kell döntenünk, hogy a telemarketing cégen belül lesz-e, tehát a saját munkatársak fognak vele foglalkozni - netán az értékesítés - vagy külső megbízással egy telemarketing cég, aki ezt outsource-ban fogja megoldani nekünk.

A telemarketing még mindig gyakran használt taktika. Számos céget ismerek, akik segítenek más cégeknek megszerezni az adatokat. Azonban a cégek saját részlegeket is tartanak (BDR, SDR - az értékesítésnek az a része, akik a lead generálással foglalkoznak), akik akár telemarketing technikákkal szerzik meg a leadeket vagy a különböző adatokat.

 

Melyek a telemarketing nehézségei manapság?

 

Sajnos ez a technika így 2022-ben kevésbé működik. Gyakran csak egy központi telefonszámmal rendelkezünk, és ha a központot hívjuk, akkor nem kapcsolnak tovább. Ha nem tudunk konkrét indokot mondani, hogy miért van szükségünk az adott marketingvezető elérhetőségére, akkor valószínűleg nem fogják megadni a direkt elérhetőségeket, és nem is kapcsolnak a megfelelő helyre.

Az árakról nem is beszélve. A telemarketing drága megoldásnak számít. Én úgy tudom, hogy igazán kevés cégnek sikerült ezt üzemeltetnie - akár éveken át - úgy, hogy profitábilis lett az eszköz használata.

Tudtommal léteznek olyan telemarketing cégek, akik úgynevezett Pay Per Lead megoldásban dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy nem kell fizetni az összes telefonálásért, amit elvégeznek, hanem csak a generált leadért. Azt, hogy adott esetben mi a lead definíciója, természetesen előre meg kell velük beszélni.

 

Hogyan tehetjük hatékonyabbá a telemarketing megkereséseinket?

 

Magyarországon is több telemarketing cég létezik, azonban a hatékony megkereséshez szükség lesz csalira. Ha a csali megvan és elküldtük egy címlistának postai úton, akkor már megkereshető ez a lista telefonon, akár cégen belül, akár külsős által. Ekkor már hivatkozhatunk arra, hogy küldtünk egy ajándékot vagy bármi mást, megkapta-e.

Innentől kezdve könnyebb lesz elérni a számunkra megfelelő személyt vagy további információkat megszerezni. (Például ha küldeni szeretnénk egy meghívót egy kiállításra és ehhez szükségünk van az elérhetőségekre.) Ez egy olyan ajándék, amit mindenki szívesen fogad, pláne ha a szakmájába vág, tehát az, amivel foglalkozik.

 

Egy személyes tapasztalat

 

Jó pár évvel ezelőtt, amikor megjelentek az e-mail marketing és keresőmarketing könyveim, nekem is volt egy címlistám marketing igazgatókról. Ezen viszont csak központi számok és postai címek szerepeltek, ezért a következőt tettem.

A könyvek mellé további egyéb könyveket vásároltam a kiadótól, hogy azokat ajándékba adva, meg tudjam keresni a címlistámon szereplő kontaktokat. Ötösével csomagoltam, mivel itt nagy cégekről volt szó, ahol jóval nagyobbak a marketing részlegek. Úgy gondoltam, hogy 5 db könyv egy csomagban plusz egy rózsa, az már megfelelő csali lesz, hogy megkeressem őket.

Pár nap múlva, az ajándék elküldését követően, természetesen megkerestem a cégeket telemarketinggel. Mivel központi számom volt, ezért kapcsoltak – nem a marketing vezetőt persze -, hanem az asszisztensét, akinek a rózsát vitte a futár. Természetesen azonnal emlékezett a rózsára és a csomagra is, és egy-két mondatos beszélgetés után már megkaphattam a direkt elérhetőségeket a marketing vezetőhöz, illetve bekerültem a naptárába, amit az asszisztense kezelt.  Nekem ez a módszer tökéletesen működött, szinte minden második megkeresés konverzió lett.

 

A LinkedIn szerepe a telemarketingben

 

Ha pontosítani kell a kontaktokat és a pozíciókat, akkor a LinkedIn is egy jó köztes lépcső lehet. Van néhány adatbázist értékesítő cég Magyarországon - nemzetközi és magyar is -, akik értékesítik az adatbázisokat, de ezek sok felesleges adatot tartalmaznak. Általában éppen a konkrétum hiányzik, a konkrét pozíció, névvel és direkt elérhetőségekkel. Tehát ha nem rendelkezünk a szükséges adatokkal vagy ki kell egészíteni az adatbázist, akkor a LinkedIn egy jó köztes megoldás.

Összefoglalás:

A telemarketing nehézsége az, hogy bár a felsorolt technikák működnek, de foglalkozni kell velük. Néha pénzbe kerül, mint ahogy nekem is pénzbe került elkészíteni a könyvet, kiküldeni azt csomagban a rózsával, futár által. Néha drága a csali készítése, viszont hatalmas utána a megtérülés, és ezt kell figyelembe venni.

A telemarketing tehát hatékony tud lenni, de szükség van csalira és egy kis munkára.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!