<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Interakcióra ösztönzés és kommunikáció az értékesítés előtt

Picture of Damjanovich Nebojsa

Miként tudsz hatékonyan kommunikálni és interakciókat generálni még az értékesítési folyamat előtt? Minden egyes poszt, amelyet megosztasz, lehetőséget teremthet arra, hogy felkeltse követőid érdeklődését, mi több, reagálásra – like-ra, kommentelésre, megosztásra vagy poszt lementésére – ösztönözze őket. 

Az online világban az interakciók alapvető elemei az értékesítési folyamatnak. Ezek az első lépések az ismerkedés, szakmai elismerés, elköteleződés, majd az érdeklődővé válás felé. Az alábbiakban felsorolt interakciók sorrendje sem véletlenszerű. A legkönnyebben begyűjthető lájktól haladunk a legnagyobb elismerést jelentő megosztás és mentés felé.

 

Like-ok gyűjtése

Ismerősök

Bizonyított tény, hogy azon posztokra, amelyeken ismerős személyek szerepelnek, az emberek gyorsan és ösztönösen reagálnak, gyakran anélkül, hogy elolvasnák a hozzá tartozó, teljes szöveget.
Ha olyan fotót teszel közzé, amelyen jól kivehető az arcod, követőid egy része valószínű, azonnal like-olni fogja a bejegyzésed. 

Figyelemfelkeltő címek ereje

A provokatív címek segítenek kitűnni a hírfolyam rengetegéből, sőt növelhetik az aktivitást. Egy jó tanács, ha a bejegyzésednél kisbetűkkel írod a teljes szöveget, az első sor után hagyj egy sornyi üres helyet, így érzékeltetheted, hogy ez a poszt címe. Az is jó megoldás (mi sokszor alkalmazzuk), ha végig nagybetűkkel írod a címet. Ezzel még feltünőbbé, nyomatékosabbá teszed, szinte biztosan elolvassák és nagyobb az esélyed a like-ra is.

Visszatérés

Ha egy ideje nem posztoltál, azok, akik napi szinten “fent vannak” a platformon, észre fogják venni a visszatérésedet. A like itt nem feltétlen a posztodnak szól, hanem sokszor inkább üdvözlést jelent.

A jó poszt

Alapvetően nem vagyunk túl bőkezűek, amikor a like-ok osztogatásáról van szó. Viszont ha szakmailag jó az írás, hasznos és rátapintottál vele egy fájdalompontra (netán megoldást is adtál rá), szinte biztosan megajándékoznak egy lájkkal. 

 

Kommentelésre ösztönzés

A követőid jó esetben csak akkor fognak kommentelni (mert leginkább ők fognak), ha már elolvasták a teljes bejegyzést, illetve, ha olyan tartalmat teszel közzé, amire úgy érzik, személyes véleményükkel szeretnének reagálni. Ebben az esetben háromféle reakciót kaphatsz: 

  • kijavítanak, ha tévedtél.
  • hozzászólnak, amennyiben úgy érzik, hiányos vagy kiegészítést igényel a bejegyzés.
  • osztoznak a véleményedben - ez a legritkább jelenség, ugyanis az emberek, nem gyakran dicsérnek szakmai platformokon.

 

Poszt megosztása, mentése

A felhasználók többnyire az olyan erős szakmai tartalmakat osztják meg és mentik el, amelyek bővítik az ismereteiket, hasznosak a sikereik eléréséhez, és úgy érzik, mások számára is fontos információt, tudást hordoznak.

Létezik még a “repost”, mint interakció, ezt viszont leginkább azok alkalmazzák, akik kevesebb tartalmat készítenek, elismerik a szakmai tudásodat, és a te írásod hasznos a célcsoportjuk számára.

 

Kapcsolatépítés az interakciókon keresztül

A bemutatott impulzusokat tehát mindenképp érdemes kihasználni az értékesítésben, de nem úgy, hogy egyből eladásra fókuszálsz. Használd az interakciókat arra, hogy jobban megismerd a követőidet, beszélgess velük, majd építsd fel lépésről-lépésre a kapcsolatot. Az így, lassan és fokozatosan alakuló kommunikáció során később már irányított kérdések formájában is fel tudod mérni, hogy a másik fél valóban potenciális ügyfél-e.

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!