<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1172117514193705&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

A marketingautomatizálás emberi erőforrás szempontból

Picture of Damjanovich Nebojsa

Arról már volt szó, hogy technikai szempontból mikortól érdemes marketing automatizálással (is) foglalkozni. Most vizsgáljuk meg az emberi erőforrás oldalát.

Szükség van-e marketingesre a cégnél, aki ezzel foglalkozna és ha igen, hány főre, s egyáltalán, milyen esélyekkel nyúlhat ehhez a területhez.

Kis cégek

A cég mérete a mérvadó. Ha egyszemélyes és a vezetőnek nincs ilyen jellegű tapasztalata, azaz csupán annyit tud a témáról, hogy nagyobb bevételt szeretne, egy megbízott külső partnere pedig erre tud reagálni és eredményeket is produkálni, az nagyon ritka.

Házon belül nehezen kivitelezhető az automatizálás. Esetleg egy-egy területre alkalmazhatják, mint mondjuk csak közösségi médiára, vagy csak e-mail marketingre, ami már nagy segítség lesz. Ha több platformmal rendelkeznek, a közösségi média marketing automatizálási szoftverek segíthetnek abban, hogy gyorsabban, egyszerűbben, automatikusan működjenek a dolgok. Vagy ha az e-mail marketingben elkezdik építeni az automatizmusokat, persze nem egyszerre, hanem olyankor, amikor van erre idejük ezzel foglalkozni (s még némi tudással is rendelkeznek ehhez) akkor megoldható. Ha a tulajdonos kiszervezi a feladatot, de nem tudja ellenőrizni a folyamatokat, akkor nagyobb problémákkal is számolhat, mint az, hogy nem jönnek a nagy eredmények.

Közép méretű cégek

Közepes méretű cégeknél vagy nincs, vagy 1-2 marketing munkatárs az általános. Ha nincs ilyen, több mint valószínű, hogy a sales hatáskörébe fognak tartozni bizonyos marketing feladatok is. Ezért amennyiben a kiszervezett munkát választják, a sales lesz az, aki(k) a folyamatot felügyeli és ez jó megoldásnak tűnik.

B2C esetében az értékesítők tudják, ki a célcsoport, mik az értékesítési folyamatok és milyen segítségre lesz nekik szükségük. Márkázási szempontból ne várjunk tőlük irányítást, de a MA területén megfelelnek. Amennyiben a cégnél van marketinges és meggyőzte a vezetőséget és van affinitása ezzel foglalkozni, akkor csak a képzéséről kell gondoskodni. Ez a legegyszerűbb és legegyenesebb út.

Nagyvállalatok

Nagyvállalatok esetében más a hangsúly. Lehet, hogy több marketing osztálya is van és sok a marketingese, de ha B2C területen vannak lehet a MA nem is létszükséglet. A B2C marketing automatizálást talán a közösségi média platformokra, vagy esetleg a chatbotra érdemes rábízni.

Esetükben több mint valószínű nem a mesterséges intelligencia chatbot megoldásokat kell használni, hanem előre megírt forgatókönyveket, amiket félévente/évente kell ellenőrizni. Ott lenne a weboldalon és sok mindenben segítene.

A B2C cég esetében a lead generálás csupán reklámból érkezhet. A hírlevél is inkább márkázási eszköz, nem lead generálás.

A MA nehezítik a B2C cégek ügynökségei, akik klasszikus on- és offline eszközökkel operálnak, nem a marketing automatizálással.

Szempontok a bevezetésnél

Ha a B2B nagyvállalat teljes MA-t vezetne be, akkor a következő szempontokat javasolt figyelembe venni:

  • Használ-e a központ (anyacég) marketing automatizálást és mikor tervezi bevezetni más országokban, ahol jelen van, ki kell-e várni a bevezetést lokálisan is?
  • Ha használ és nem tervezi a bevezetést más országokban, kérdés, hogy engedélyezi-e az itteni cégnek, hogy egyénileg döntsön MA rendszer bevezetéséről.
  • Olyan kérdések is lesznek, hogy ki lesz a projekt felelőse (PM). Ha a marketing részlegen van direkt marketinghez értő munkaerő, akkor valószínűleg arra a csapatra esik majd a választás.
  • Ki vegyen részt a tendereztetésben? Itt a marketingen kívül az értékesítés, az IT és a jogi részleg is képviseltetheti magát. A gond akkor van, ha a marketing nincs felkészülve az igényekre, vagy esetleg ők dobják fel az igényt automatizálásra mondván nézzük meg, írjuk ki a tendert majd később átveszi az IT netán az értékesítés vagy legrosszabb esetben a jog. Nem azt mondom, hogy feleslegesek ezek a részlegek, hanem a marketingnek fel kell készülnie ebből a témából és tartania azt az igényszinten, amire szüksége lesz a marketing automatizáláshoz.
  • Milyen megoldásszállítókat fognak meghívni a tenderre? Több mint valószínű nem a magyar szereplőket, esetleg csak a képviselőiket. Marketingautomatizálás témában általában külföldiek a meghívottak. A gyártóktól viszont minden olyan IT compliance, GDPR és egyéb szempontokat tartalmazó dokumentumokat kérnek majd, amik nem elsősorban maga a szoftver üzemeltetését magyarázzák. Lehet a marketing és a sales képben van arra vonatkozóan, hogy mit kell teljesítenie a szoftvernek, de ez is elég ritka.
  • Ki fogja üzemeltetni a MA rendszert (napi felhasználó)? Mi lesz kiszervezve a folyamatokból és mi nem? Általában a content marketinget és a web designt ki szokták szervezni és koordinálás-, valamint a szoftver üzemeltetése marad házon belül.
  • Az ár az utolsó helyen áll a MA kiválasztásánál. Meg az, hogy mindez hogy néz ki ergonómiailag, sajnos! Az a tapasztalatom, hogy ez az utolsó szempontok egyike – mikor a többin már átment valamelyik tenderben részt vevő szoftver.
Összességében tehát megállapítható a lényeg: bármilyen méretű cégnél lehet valamit automatizálni a marketingben. A szoftverek is ehhez a tényhez vannak igazítva. Jó tanács: az a szoftver, ami az USA-ban KKV-knek való, az nálunk közép méretű cégeknek felel meg, de gyakran nagyvállalatok is használhatják. 

ABOUT AUTHOR

Damjanovich Nebojsa

Damjanovich Nebojsa, B2B marketing tanácsadó és tréner, a Resend Agency ügynökségével a HubSpot edukációs partnere. Konferencia előadó, vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv szerzője, társszerzője és szakmai lektora. Az év honlapja, EFFIE és Országos Marketinggyémánt díj zsűri tagja. 2001 óta saját tanácsadó céget vezeti, 5 évet multinacionális cégeknél töltött, mint a MediaCom, a Grey Budapest és az Allegroup.hu.

SUBMIT YOUR COMMENT

Great updates

Subscribe to our email newsletter today!